Sağlık Güncelleme Tarihi: 15 Nis 2021 13:10

Her zaman hurma yemek sağlıklı mı?

Hurma her zaman yenilebilir mi? Ortadoğu ve Batı Asya'da çok tüketilse de batılı bilim insanları da hurmanın insan üzerindeki etkisine ilişkin araştırmalar yapıyor.

Her zaman hurma yemek sağlıklı mı?

İran Başgahe Habernegerane Cevan (Genç Gazeteciler Kulübü) Haber sitesi, özellikle Ramazan Ayı'nda tüketimi artan hurmanın, ne zaman ve nasıl yenileceğine ilişkin olarak tıbbi çalışmaları haberleştirdi. 

Her ne kadar Ortadoğu ve Batı Asya'da çok tüketilse de batılı bilim insanları da zaman zaman hurmanın insan sağlığı üzerindeki etkisine ilişkin araştırmalar yapıyor. Ramazan ayının gelmesiyle birlikte iftar ve sahur sofralarının vazgeçilmezi olan hurmanın, faydası ve kullanım şekli daha fazla öne çıkıyor. Batılı bilim insanları da hurmanın tüketim zamanlarına ilişkin bir takım çalışmalar gerçekleştiriyor. 

Bunlardan birisi de Kanadalı Beslenme Uzmanlarından Kati Davidson. Kanadalı uzman, "Her gıdayı her zaman yemek uygun olabilir ancak; hurma, yenildiği her vakte ve duruma göre farklı bir etkiye sahip" dedi. 

Kanadalı Beslenme Uzmanı Kati Davidson, hurmanın gün içinde tüketildiği zaman dilimi ve etkilerini şöyle sıraladı:

Sabah: Hurma sabah erken saatlerde rejiminize doğal şeker ve lif eklemenizin en harika yolu olacaktır. Çünkü, fazla miktarda lif, uzun süre sizi tok tutacaktır.
Öğle arası atıştırmalık: Hurma iyi bir lif kaynağıdır ve doğal şeker yönünden zengindir. Doğal şeker ve lifin eşleşmesi, kan şekerini yavaş yükseltir ve size enerji hissi verir. 
Egzersiz öncesi: Hurma yüksek oranda doğal şeker içermesine rağmen, kan şekerini hızla yükseltmez. Ancak egzersiz sırasında bedeninizin ihtiyacı olan enerji akışı için karbonhidratı temin eder. 2 ila 4 aded hurmayı,  egzersiz yapmadan yarım saat ya da bir saat önce tüketilmesi uygun olur. 
Gece atıştırmalığı: Hurma yüksek lif nedeniyle uyku öncesi harika olabilir. Çünkü, lifin sindirimi uzun sürmesi nedeniyle, kişi gece yarısına kadar tok kalır. 

Ancak Kati Davidson, hurmanın yenmemesi gereken durumları ise şöyle sıralıyor:
"Doyurucu bir öğünden sonra, lif bakımından zengin olan hurmanın yenmesi, tokluk hissini artırdığı için rahatsızlığa neden olabilir. Ayrıca nadir de olsa hurma, alerjik bünyesi olan insanları olumsuz etkileyebilir. Bu insanlar hurmadan uzak durmalı ve bir uzmana danışmalı. Hurmada şekerli alkol olarak bilinen sorbitol mevcuttur. Bu madde, bazı kişilerin bağırsaklarında hareketlenmeyi artırır, ishale neden olabilir. Yine bu nedenle her ihtimale karşı ishal sırasında hurma tüketilmemesi tavsiye edilir."
---

Haber Farsça aslından Seher Önalan tarafından tercüme edilmiş olup, Türkçe haber yazım kurallarına göre yeniden yazılmıştır. 

Ekleme Tarihi: 15 Nis 2021 13:10