Sağlık Güncelleme Tarihi: 27 Nis 2022 14:00

Küresel gizemli hepatit salgını Asya ve Kanada'ya yayılıyor

Japonya, nedeni bilinmeyen akut karaciğer hastalığı olan bir çocuğu rapor ediyor ve Kanada, dünya çapında yaklaşık 200 kişiyle benzer vakaları araştırıyor.

Küresel gizemli hepatit salgını Asya ve Kanada'ya yayılıyor

Dünya çapında bir düzine ülkede çocuklara bulaşan gizemli bir karaciğer hastalığı, Japonya'da bildirilen bir vakayla Asya'ya ulaştı .

Japonya'da, kaynağı bilinmeyen akut hepatit - veya karaciğer iltihabı - vakası, 21 Nisan'da yerel yetkililer tarafından, dünya çapında araştırılan olası bir neden olan adenovirüs ve Covid-19 için negatif test edilen bir çocukta işaretlendi.

Sağlık bakanlığı Pazartesi günü yaptığı açıklamada, daha fazla ayrıntı vermeden hastaya karaciğer nakli yapılmadığını söyledi.

Kanada Halk Sağlığı Kurumu Salı günü yaptığı açıklamada, küçük çocuklarda bilinmeyen şiddetli akut hepatit raporlarını araştırdığını söyledi. Vakaların sayısını veya konumlarını açıklamadı.

Şimdiye kadar dünya genelinde, 140'ı Avrupa'da, çoğunlukla Birleşik Krallık'ta (110 vaka) olmak üzere, çocuklarda 190 gizemli akut hepatit vakası rapor edilmiştir. İsrail ve ABD'de başka vakalar da bulundu. On yedi çocuk o kadar hastalandı ki karaciğer nakline ihtiyaçları oldu.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri, geçen hafta ülke çapında bir sağlık uyarısında, ilk ABD vakalarının Ekim ayında Alabama'da tespit edildiğini söyledi. İlk İngiltere vakaları Ocak ayında kaydedildi.

Cumartesi günü, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) salgınla bağlantılı olarak en az bir ölümün bildirildiğini söyledi. BM sağlık kuruluşu, vakaların bir ay ile 16 yaş arasındaki çocuklarda rapor edildiğini söyledi. DSÖ, ölümün hangi ülkede gerçekleştiğini söylemedi.

Hepatite genellikle birkaç bulaşıcı hepatit virüsü neden olur, ancak bunlar etkilenen çocuklarda bulunmamıştır. Sarılık, ishal ve karın ağrısı bildirilen semptomlar arasındadır.

Birleşik Krallık Sağlık Güvenliği Ajansı tarafından araştırılan bir teori, koronavirüs pandemisi sırasında genellikle mide rahatsızlıklarına ve soğuk algınlığına neden olan yaygın adenovirüse maruz kalma eksikliğinin çocuklar arasında daha ciddi hastalıklara yol açmasıdır. Birleşik Krallık'ta test edilen 53 vakadan 40'ı (%75) adenovirüs enfeksiyonu belirtileri gösterdi.

İskoçya Halk Sağlığı Direktörü Jim McMenamin, Reuters'e, bir adenovirüsün mutasyona uğrayarak daha ciddi hastalıklara neden olup olmadığını veya bu sorunlara muhtemelen Sars-CoV- dahil olmak üzere başka bir virüsle “birlikte” neden olup olmadığını anlamak için çalışmaların sürdüğünü söyledi. 2, Covid-19'a neden olan virüs.

İngiliz yetkililer, hepatitten etkilenen çocukların hiçbirine aşı yapılmadığı için vakalar ile Covid-19 aşısı arasında "bağlantı" olmadığını söyledi.

Stockholm'deki Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi direktörü Andrea Ammon şunları söyledi: "Şu ana kadar vakalar arasında hiçbir bağlantı yok ve seyahat etme birliği yok."

Ammon, hastalığın daha önce sağlıklı çocuklarda ortaya çıktığını söyledi.

Ekleme Tarihi: 27 Nis 2022 14:00