Sağlık Güncelleme Tarihi: 22 May 2022 22:06

Pandemi Rüya Canlandırma hastalığını 4 kat artırdı

REM Uyku Davranış Bozukluğu (RBD) görülen hasta sayısı 4 kat arttı. Covid-19'a yakalananlar arasında yaygın görüldüğü belirtilen hastalığın aynı zamanda parkinson rahatsızlığıyla ilişkili olabileceği belirtiliyor.

Pandemi Rüya Canlandırma hastalığını 4 kat artırdı

REM Uyku Davranış Bozukluğu (RBD) görülen hasta sayısının pandemi döneminde neredeyse dört kat arttığı ortaya konuldu. Covid-19 virüsünün hastalığı tetiklemiş olabileceği ihtimali üzerinde duruluyor.

Covid-19 hastalığına yakalananlar arasında REM Uyku Davranış Bozukluğu (RBD) olarak bilinen "rüya canlandırma" hastalığının daha sık görüldüğüne ilişkin araştırma yayınlandı. 

Journal of Sleep Research'te yayınlanan araştırmada, 15 ülkeden 26 bin 539 kişinin katıldığı çevrimiçi anketle yürütülen çalışma sonucu söz konusu hastalığın görülme oranının pandemi öncesine göre iki ila dört kat daha arttığı ortaya konuldu. 

The Guardian'ın haberine göre, Covid-19'a yakalananlar arasında yaygın görüldüğü belirtilen hastalığın aynı zamanda parkinson rahatsızlığıyla ilişkili olabileceği belirtiliyor. Buna göre, Covid-19 virüsünün söz konusu hastalığı tetiklemiş olabileceği ihtimali üzerinde duran bilim insanları, RBD'nin pandemi kaynaklı stresin bir sonucu olabileceğini de belirtiyor.

Araştırmayı yürüten Hong Kong Çin Üniversitesi'nden Profesör Yaping Liu ise REM uyku sırasında görülen hastalığı şöyle açıkladı: "Kollarıyla havayı yumruklayabilir, koşma hareketleri yapabilir, hatta yataktan atlayabilirler. Bu da bazen yaralanmalarına neden olabilir." 

Exeter Üniversitesi'nde uyku bozuklukları uzmanı olan Prof. Dr. Adam Zeman da "Covid-19 RBD hastalığını artırıyorsa kaygı bozukluğundan uyku apnesine dek birçok açıklaması olabilir" diyerek söz konusu bulguların daha fazla araştırılması gerektiğini vurguladı. 

Uyku bozukluğuyla parkinson hastalığı arasında bağlantıları inceleyen Oxford Üniversitesi'nden Prof. Dr. Michele Hu da benzer görüşte. Söz konusu araştırmanın RBD ile Covid-19 arasında ilk kez bağlantı olduğuna işaret etmesi açısından önemli olduğunu belirten Hu, daha fazla araştırma yapılması gerektiğini belirtti. Hu, "Stres ve olumsuz duygular gibi sorunlar düzeltilirse RBD'nin görülme etkileri de azalabilir" diye konuştu.

Ekleme Tarihi: 22 May 2022 22:06