Sağlık Güncelleme Tarihi: 16 May 2017 00:00

Ramazan'da oruç tutarken başın ağrımaması ne yapmalı?

Sağlık konusunda açıklamalarrı ile gündemden düşmeyen kardiyoloji ve İç hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, Ramazan öncesi oruç tutacaklara önemli önerilerde bulundu. Karatay iftara yakın yaşanan baş ağrısının nedenini açıkladı ve şu önerilerde bulundu.

Ramazan'da oruç tutarken başın ağrımaması ne yapmalı?

Prof. Dr. Canan Karatay, oruç tutacaklara Ramazan ayı başlamadan bol bol su içmeye başlanmasını önerdi. Karatay, "Ramazan ayı yaklaşıyor. Oruç için şimdiden vücudumuzu açlığıa ve susuzluğa hazırlamamız lazım. Oruç tutacaklar şimdiden bol bol su içmeye başlasın çünkü Ramazan ayında akşama doğru yaşanan baş ağrılarının nedeni susuzluktur" dedi. 

Prof. Dr. Karatay, açıklamasında, doğal da olsa şekerden uzak durulmasını söyledi. Karatay şekerin zararlarından bahsederek bağırsaklardaki kötü bakterileri beslediğini anlattı.

Karatay bugün kullandığımız una da dikkat çekerek modern buğdaydan yapıldığını söyledi. Karatay'a göre cüce olarak tabir ettiği buğdaylarda gluten bulunuyor, bağırsaklara gittiğinde gluten hücreleri parçalıyor. Bağırsaklardaki hücreler parçalanınca doğal da yenilse gıdalar tam hazmedilemediğinden büyük moleküller halinde kana karışıyor. Karatay "Büyük moleküller halinde kana karışan gıdalar damarlarda dolaşmaya başladığında kan hücreleri mikroplarla savaşmak için lökositleri öne sürüyor ve insan vücutta bir mücadele başlıyor. Bu yaşananlar kronik yangıdır." dedi. Karatay şeker, tansiyon şikayetinin altında sağlıksız beslenme olduğunu söyledi.

Karatay: 'Biz zeytinyağı içerek büyüdük'

Her katıldığı programda defalarca zeytinyağına vurgu yapan Prof. Dr. Canan Karatay, önemli olanın hastalıkları önlemek olduğunu vurguladı. Karatay "Babam Kurban Bayramında kuyruk yağı yerdi. Ne hastalanırdı, ne de bir sorun yaşadı. Ama şeker hastasıydı, neredeyse bir tepsi üzüm yerdi. İnsanlardaki şeker hastalığı asla genetik değildir, istenirse önlenebilir. Mesela annem şeker vermezdi bize . Biz zeytinyağı içerek büyüdük. Yeni nesil AVM çocuğu oldu, kantinden besleniyor. Maalesef anneler çocukları böyle büyütüyor" diye konuştu.

Ekleme Tarihi: 16 May 2017 00:00