Sağlık Güncelleme Tarihi: 4 Nis 2022 15:26

Salmonella vakaları arttı Kinder Sürpriz çikolatalar toplatılıyor

Salmonella vakalarının artması üzerine Britanya Gıda Standartları Ajansı uyardı. Türkiye'de de yaygın tüketilen anne ve babaların tercihi Kinder Sürpriz çikolatalar üreticisi Ferrero tarafından toplatıyor.

Salmonella vakaları arttı Kinder Sürpriz çikolatalar toplatılıyor

Gıda Standartları Ajansı FSA, olası bir salmonella salgını ( bağırsak sistemini etkileyen yaygın bir bakteriyel hastalık) nedeniyle Kinder Sürpriz çikolatalara ilişkin uyarıda bulundu. Kinder Surprise Çikolata üreticisi Ferrero, Britanya'da salmonella vakalarının artması üzerine Kinder Sürpriz çikolataları geri çağırırken, ürünü satın alan ve özellikle de çocukların tüketmemesi uyarısında bulundu.

The Guardian’da yer alan habere göre, Bazı çocuklarda salmonella vakası görüldüğü belirtildi. Çikolata üreticisi Ferrero, uyarı olarak marketlerde henüz satılmayan bazı Kinder Sürpriz çikolataları geri çağırırken, daha önce ürünü alan müşterilerin de tüketmemesi uyarısında bulundu.

Bağırsakları etkileyen bir nevi gıda zehirlenmesi olarak da nitelendirilecek salmonella vakaları; ishal, mide krampları, kusma ve ateş semptomları olarak kendini gösteriyor. Enfeksyon nedeniyle çok sayıda vaka birkaç gün içinde iyileşse de ağır vakalar hastaneye yatabiliyor.

FİRMA ÜRÜNLERİ GERİ ÇAĞIRIYOR

Gıda Standartları Ajansı (FSA), çikolata üreticisi Ferrero'nun İngiltere'deki bazı Kinder Surprise yumurtalarını salmonella ile bağlantısı nedeniyle geri çağırdığını söyledi.

Bir uyarıda, FSA şunları söyledi: "Bu, bir salmonella salgınıyla potansiyel bir bağlantıyla bağlantılıdır. Bu vakaların bir kısmı küçük çocuklardı.”

Birleşik Krallık Sağlık Güvenliği Ajansı (UKHSA), İskoçya Halk Sağlığı, Galler Halk Sağlığı ve Kuzey İrlanda Halk Sağlığı Kurumu tarafından yürütülen araştırmalar, Birleşik Krallık genelinde bildirilen Salmonella zehirlenmesi vakaları ile Kinder yumurtaları arasında bir bağlantı buldu.

Etkilenen ürünler, 20g yumurta veya son kullanma tarihi 11 Temmuz ile 7 Ekim 2022 arasında olan üç paket yumurtadır.

Önlem olarak Ferrero ürünleri geri çağırdı ve insanlara bunları yememeleri tavsiye edildi. ÖSO, yumurtaların hepsinin aynı fabrikada üretildiğini söyledi. Diğer Ferrero ürünlerinin etkileneceği düşünülmemektedir.

Belirtilen tarih aralığında ürün satın alan herkes, tam para iadesi almak için [email protected] adresinden veya 0330 053 8943 numaralı telefondan Ferrero tüketici hizmetleri departmanıyla iletişime geçebilir.

Salmonella belirtileri arasında ishal, mide krampları, mide bulantısı, kusma ve ateş bulunur. Vakaların çoğu birkaç gün içinde çözülürken, semptomlar şiddetli olabilir ve özellikle çok genç ve bağışıklık sistemi zayıf olanlarda hastaneye yatışlara neden olabilir.

FSA olay sorumlusu Tina Potter şunları söyledi: “Ferrero tarafından alınan ihtiyati yaklaşımı memnuniyetle karşılıyoruz ve tüketicilere FSA uyarısında listelenen ürünlerden hiçbirini yememelerini tavsiye ediyoruz. Salmonella zehirlenmesine yakalanma riskinden kaçınmak için tüketicilerin bu tavsiyeye uyması gerçekten önemlidir.

“Özellikle Paskalya yaklaşırken bu ürünlerin küçük çocuklar arasında popüler olduğunu biliyoruz, bu nedenle ebeveynleri ve çocukların velilerini evlerinde bulunan herhangi bir ürünün bu geri çağırmadan etkilenip etkilenmediğini kontrol etmeye çağırıyoruz.

İlgili gıda işletmesi gönüllü olarak bu ürünün geri çekilmesini ve geri çağrılmasını gerçekleştirdi ve bu salgının kesin nedenini belirlemek için onlarla ve yetkili makamlarıyla yakın bir şekilde çalışıyoruz.”

UKHSA'dan Dr Lesley Larkin şunları söyledi: "Salmonelloz semptomlarına sahip olduklarından endişe duyan herkes, pratisyen hekimleriyle iletişime geçmeli veya NHS 111'i aramalıdır.

"Salmonella insandan insana yayılabilir, bu nedenle etkilenen herkes, banyoyu kullandıktan sonra ellerini iyice yıkamak ve semptomlarınız varsa, mümkünse başkaları için yiyeceklere dokunmaktan kaçınmak gibi iyi hijyen uygulamalarına uymalıdır."

Salmonella Enfeksiyonu nedir?

Salmonella enfeksiyonu (salmonelloz) bağırsak sistemini etkileyen yaygın bir bakteriyel hastalıktır. Salmonella bakterileri tipik olarak hayvan ve insan bağırsaklarında yaşar ve dışkı yoluyla atılır. İnsanlara en sık kirli su veya yiyeceklerle bulaşır.

Ekleme Tarihi: 4 Nis 2022 15:26