Sağlık Güncelleme Tarihi: 9 May 2017 10:36

Tedavi edilmezse ayağı kesilecek

Diyarbakır’ın merkez Bağlar ilçesinde ikamet eden 3 çocuk annesi Aşkın Can, sağlığını tehdit eden ve ayağında bulunan kemik tümöründen kurtulmak istiyor. Eşi işsiz olan ve daha önce iki kez ameliyat olan Can, tedavi olabilmek için yardım bekliyor. 

Tedavi edilmezse ayağı kesilecek

Diyarbakır’ın merkez Bağlar ilçesinde ikamet eden 3 çocuk annesi Aşkın Can, sağlığını tehdit eden ve ayağında bulunan kemik tümöründen kurtulmak istiyor. Eşi işsiz olan ve daha önce iki kez ameliyat olan Can, tedavi olabilmek için yardım bekliyor. 

Bağlar ilçesinde ikamet eden 3 çocuk annesi 25 yaşındaki Aşkın Can’ın hayatı, ayak kemiğinde çıkan tümör yüzünden altüst oldu. İki kez ameliyat olan Can, tümörden kurtulamazken, hastalığı kendisini ayağının kesilmesiyle karşı karşıya bıraktı. Eşi işsiz olan Can, ameliyat olabilmek için yardım beklediğini belirtti. Tümörün 5 yıl önce fark edildiğini anlatan Can, “5 yıl önce çeşitli hastanelere gittim. Ayağımın kesilmesi gerektiğini söylediler. Daha sonra özel bir hastaneye başvurdum. Doktor bana, ‘Ayağını kurtarırım, kestirmeni istemiyorum’ dedi. Ameliyat oldum ancak bir yıl sonra yeniden çıktı. Tekrar hastanelere başvurdum ve yine ameliyat olmamı söylediler. Maddi imkanım olmadığı için yardım kuruluşlarına başvuruda bulundum. Yardımcı oldular ve tüm masrafları valilik karşıladı. Bu ameliyattan iki ay sonra ise yeniden tümör çıktı. Bir kez daha özel bir hastaneye gittim, tedavi için 25-30 bin TL’ye ihtiyaç olduğunu söylediler. Fakülte hastanesinde ise tek çarenin ayağın kesilmesi olduğunu ve başka bir şey önermediklerini anlattılar. Özel hastanede bana söyleneni doktorlara söyledim. Onlar da, özel hastanede tedavi edilebileceğini ancak kendilerinin yapamayacağını belirttiler. Yeniden yardım kuruluşlarına başvuruda bulundum. Daha önce yardımcı oldukları için bir daha yardımcı olamayacaklarını anlattılar” dedi.

“YARDIM ELİ UZATILMASINI BEKLİYORUM” 

Doktorlarla yaptığı görüşmede ayağına protez kemik yerleştirilmesi durumun tümörden tamamen kurtulacağının kendisine anlatıldığını dile getiren Can, “Kemiğin hepsini çıkarıp protez kemik takacaklar ki bir daha nüksetmesin. ‘Ameliyat olursan sürekli nüksedecek’ dediler. Durumum olmadığı için gidemiyorum. Ameliyat için 25-30 bin lira bir para gideceğini söylediler. Sayın Cumhurbaşkanıma, Başbakanıma, tüm Türkiye’ye sesleniyorum bana yardım elini uzatmalarını istiyorum. Eşim çalışmıyor, komşularımın yardımıyla geçiniyorum. Sadece yardım bekliyorum. Üç çocuk annesiyim ayağımın kesilmesini istemiyorum. Lütfen, bana yardım elini uzatsınlar. Kira, elektrik borcum birikmiş geçinemiyorum zaten. Bir de üstüne bu hastalık çıktı. Benim tek isteğim hastalığıma bir çare bulunması. Ev işlerimi, ağır işleri yapamıyorum. Komşularımı çağırıyorum onlar gelip yardım ediyor” diye konuştu.

TEK BÖBREKLE YAŞIYOR

Böbreklerinde de sorun olduğuna dikkat çeken Can, “Tek böbrekliyim daha önce bir böbreğimde büyüme var diye alındı diğer böbreğim de zaten sorunlu. Her seferinde sağlık sorunları yaşıyorum. Böbreğe razı oldum şimdi ayağım böyle oldu. Ben ayağımın kesilmesini istemiyorum. O aklıma geldiği zaman psikolojim bozuluyor. Ayağım kesilirse üç çocuk rezil olurlar. Zaten kimsem yok. Bu çocukların hatırına verin elimden tutun” ifadelerinde bulundu. 

Yetkililer ise, genç kadının daha önce tüm masraflarının karşılandığını belirterek, durumunun değerlendirileceğini ifade etti. 

(Ejder Ediz Işık / İHA)

Ekleme Tarihi: 9 May 2017 10:36