Sağlık Güncelleme Tarihi: 6 May 2022 00:35

Tıp turistleri yaşam iksirini aramak için dünyayı dolaşıyorlar

Her yıl milyonlarca insan ya kendi ülkelerinde olmayan ya da çok pahalı olan tıbbi tedavilere girmek için sınırları aşıyor. Tıp turistleri yaşam iksirini aramak için dünyayı dolaşıyorlar

Tıp turistleri yaşam iksirini aramak için dünyayı dolaşıyorlar

Her yıl milyonlarca insan ya kendi ülkelerinde olmayan ya da çok pahalı olan tıbbi tedavilere girmek için sınırları aşıyor. Birçokları için bu, güçten düşüren bir hastalığın acısını dindirmek veya ölümcül bir tanıya meydan okumak için son çaredir; diğerleri için hedefler tamamen kozmetiktir. Ancak son birkaç yılda yeni bir tür “tıbbi turist” ortaya çıktı: yaşamlarını radikal bir şekilde uzatmak isteyenler.

Her zamankinden daha fazla yaşlı insan var - ve uzun ömür arayan daha fazla insan var. Birleşik Krallık'ta, toplam nüfusun yalnızca %7 arttığı bir dönemde, 65 yaş üstü insanlar 2019'da nüfusun %19'unu , 2009'a göre %23'lük bir sıçramayı oluşturuyordu. Ve yaşlanma bilimindeki son gelişmeler, onlara o güzel geceye bu kadar nazikçe gitmek zorunda olmadıklarına dair umut verdi.

Ancak bilim, yaşlanmanın nedenlerini ve sonuçlarını incelemede umut verici bazı atılımlar yapmış olsa da, gerçek çözümler biraz uzakta. Arz ve talep arasındaki bu boşlukta, bir dizi dolandırıcı ve dolandırıcı, yaşayanlar arasında fazladan birkaç yıl için biraz fazladan ödeme yapabileceklerine inanacak kadar saf olan herkesten yararlanmaya hazır. Birçoğu hizmetlerini düzenlemenin hafif olduğu ülkelerde yurtdışında sunuyor.

Medikal turizm, daha ucuz hava yolculuğu popülaritesini, başarısız burun ameliyatlarından ve kırık gülümsemelerden makul sayıda ölüme kadar bir artışa başladığından beri, sürekli bir korku hikayesi akışı üretti. Buna rağmen, devasa bir endüstri olmaya devam ediyor. Sınırların Ötesindeki Hastalara göre , küresel medikal turizm pazarı 2019'da 74 milyar - 92 milyar dolar (59 milyar sterlin - 73 milyar sterlin) değerindeydi.

Başlıca bir örnek kök hücre tedavileridir, vücudun yapı taşı hücrelerini hastalık veya bozulmanın neden olduğu hasarı gençleştirmek ve düzeltmek için kullanmayı amaçlayan rejeneratif tedavilerdir - çok fazla potansiyele sahip, ancak hastalar için nispeten az sayıda yerleşik ve onaylanmış tedavi bulunan bir araştırma alanı. Bununla birlikte, çoğu zaman abartılı veya asılsız olan potansiyel etkiler, çaresizleri, bazen kötü şöhretli pratisyenlerden tedavi aramak için uzaklara gitmeye cezbeder. Geçen yıl yayınlanan araştırmaya göre kök hücre turizminde önde gelen ülkeler ABD, Çin, Hindistan, Tayland ve Meksika. Aynı rapor, “kök hücre teknolojilerinin genellikle terapötik potansiyellerinin şişirilmiş beklentileri ile ilişkili olduğunu” belirtiyor.

Kök hücre tedavileri kansere ve diğer hastalıklara da yardımcı olabilir, ancak Ölümsüzlüğün Bedeli: Sonsuza Kadar Yaşamak İçin Yarış adlı kitabım için hazırladığım raporda, yaşlanmaya karşı mucizevi tedaviler ve çözümler sunan ABD merkezli kök hücre şirketlerinin bir dizi örneğini buldum. . Iowa'daki bir kliniğin potansiyel müşterilere yaptığı sunumlarda aşırı iddialarda bulunduğu tespit edildi. “Yaşlanma Karşıtı: Mezenkimal Kök Hücre infüzyonları, Zaman Baba'nın ellerini yaklaşık üç yıl geriye çevirdi! Üç yıl geri dönmek ister misin?” şirkete sahte reklamcılık nedeniyle dava açan eyalet başsavcılığı tarafından toplanan satış materyalinin bir slaydını okuyun.

Kök hücre pratisyenlerinin bir ülkede kovuşturma veya disiplin cezasına çarptırıldıklarında bile, başka yerlerde aynı hizmetleri sunmaya devam ettikleri biliniyor. Florida'da bir kişinin tıbbi lisansı, kök hücre tedavisi gören iki hastasının ölümünden sonra 2015 yılında iptal edildi. Doktorun adına baktığımda, başka bir kök hücre şirketinde baş bilim sorumlusu olarak listelenmişti. Neşeli bir resepsiyonist, bir telefon görüşmesinde, kliniğin bir medikal turizm merkezi olan Dominik Cumhuriyeti'nde halen faaliyette olduğunu ve prosedürler yürüttüğünü söyledi.

Kök hücre tedavileri, insanları tedavi için yurt dışına çeken tek yaşlanma karşıtı teklifler değildir. Gelişmekte olan gen terapileri alanı, umut verici araştırmaların henüz erişilebilir müdahalelerle sonuçlanmadığı benzer bir konumdadır. Ayrıca yakın zamanda ABD'de plazmaferez için Fransa'ya seyahat etmeyi planlayan bir ömür uzatma meraklısından, kanını gençleştireceğini ve 500 yaşına kadar ona daha iyi bir yaşama şansı vereceğini iddia ettiği bir prosedürü duydum.

Bazı durumlarda, hastaların daha uzun yaşama potansiyeline sahip ilaçlara erişmek için yurt dışına uçmaları bile gerekmez. Hindistan'daki bir web sitesinden kanser ilacı dasatinib satın alan ve yaşlanma sürecinde ayrılmaz bir rol oynadığı düşünülen yaşlanan hücreleri yok edeceği umuduyla alan Londra'daki yaşlı bir kadınla konuştum.

Gerontologlar ve diğer araştırmacılar, uygulamayı sinir bozucu buluyor. Özellikle kök hücre alanında konuştuğum birkaç bilim insanı, bu kliniklerin atılımlarının ardından bu yeni tıbbi teknolojilerin itibarını zedelerken hızlı bir şekilde para kazanmalarından endişe duyuyorlar. Ufukta hayatlarının sonunu gören insanlar için kıt bir erdem olan sabrı öğütlerler.

Medikal turizm açık tehlikeler sunar. Hastalar evde alıştıkları standart bakımı bulamayabilirler ve doktorun veya kliniğin meşru olduğunu tespit etmek daha zordur. Hastalar ayrıca bir işlemden sonra eve çok erken uçarlarsa yan etkilerden muzdarip olabilirler; iletişim engelleri de sorunlara neden olabilir.

Evde karşılayamayacakları bir tedavi arayan veya ölümcül bir hastalık için son nefesini veren onaylanmamış bir tedavi arayan biri için bu riskler alınmaya değer. Ancak, yalnızca radikal biçimde uzatılmış yaşam şanslarını artırmaya çalışan insanlar için, kumar çok daha büyüktür, özellikle de herhangi bir tıbbi müdahalenin işe yarayabileceğine dair hiçbir kanıt olmadığında. En iyi durumda, daha hafif bir cüzdanla ayrılırlar. En kötüsü, biraz daha uzun yaşama arayışları ironik bir şekilde kısa kesilir.

Peter Ward, Ölümsüzlüğün Bedeli: Sonsuza Kadar Yaşama Yarışı'nın yazarıdır.

Ekleme Tarihi: 6 May 2022 00:35