Yaşam Güncelleme Tarihi: 17 May 2022 00:20

İsrail hava saldırısında ailesini kaybeden Ömar: 'Tek hobim ağlamak

16 Mayıs'ta 44 kişinin öldürüldüğü İsrail hava saldırısında baba, anne, kız ve erkek kardeşlerini kaybeden Omar Abu al-Ouf yaşadığı trajediyi "Bugünlerde tek hobim ağlamak" olarak özetliyor.

İsrail hava saldırısında ailesini kaybeden Ömar: 'Tek hobim ağlamak

Omar Abu al-Ouf'un babası, annesi, erkek kardeşi ve kız kardeşi, geçen Mayıs ayında apartmanlarına yapılan saldırıda hayatını kaybetmişti.

Ömar Abu al-Ouf, mühendis olma hayalini gerçekleştirecek kadar başarılı olmayı umarak okul bitirme sınavlarını gözden geçiriyor, ancak 17 yaşındaki çocuğun odaklanması zor. Aklı sürekli, geçen yıl bir İsrail hava saldırısının Gazze şehrinin orta sınıf bir mahallesindeki apartmanlarını yıkması sonucu ölen ailesine kayıyor.

Büyükannesi Manar, çocuğun amcasının şu anda yaşadığı evinin oturma odasında, “Sanki başka bir yere gidiyor” dedi. "Bütün ailesi bir hiç uğruna gitti."

Ouf, çöken binanın altında 12 saat geçirdi, kolu 12 yaşındaki kız kardeşi Tala'nın vücuduna dolandı. 17 yaşındaki kardeşi Tevfik birkaç saat hayatta kaldı; moloz tozunda boğularak karanlıkta birbirleriyle konuştular. Tawfik ona anneleri Reem'in öldüğünü söyledi; kurtarma ekipleri onlara ulaşamadan, Tawfik de aldığı yaralardan öldü. Gazze'nin ana hastanesinde dahiliye uzmanı olan babaları Ayman da saldırıda öldürüldü.

Geçen Mayıs ayında İsrail ile Gazze Şeridi'ni kontrol eden Filistinli grup Hamas arasındaki 11 günlük çatışma, Ouf'u tamamen yalnız bıraktı. Bir yıl sonra, genç hala sağ kolunda ve bacağında sinir problemlerinden muzdarip. Hayatını yeniden kurmaya çalıştığını söyledi ama yine de olanlara bir anlam veremedi.

“Bu yıl Ramazan ve Bayram çok zor geçti. Onları her gün özlüyorum. Hayatımın böyle olacağını düşünmemiştim” dedi. "Pek dışarı çıkmam. Bazen arkadaşlarım beni burada görmeye geliyorlar ama artık hepimizin ders çalışması gerekiyor. Olaydan beri sahip olduğum tek hobi ağlamak.”

Ouf şimdi amcasının ailesiyle birlikte, apartman blokları, dükkanlar ve kafelerle dolu işlek bir cadde olan Al-Wehda Caddesi'ndeki eski evinden çok uzakta değil, geçen yıl 16 Mayıs'ta İsrail saldırısında 44 kişinin öldürüldüğü yerde yaşıyor. Saldırı, Gazze'de 256 Filistinlinin ve İsrail'de 14 kişinin ölümüyle sonuçlanan çatışmadaki en kanlı olaydı.

İsrail Savunma Kuvvetleri, Vedha Caddesi'ndeki sivil ölümlerinin, hedeflenen bir Hamas askeri yapısının yeraltı temellerinin yukarıdaki caddedeki konut bloklarını yıkması nedeniyle çökmesinden kaynaklandığını söyledi. Uluslararası Af Örgütü gibi insan hakları grupları, olayın bir savaş suçu teşkil edebileceğini söyledi.

Hamas konut bakanlığına göre, bir yıl sonra, Gazze Şeridi'nin bombardımanı tarafından tahrip edilen 1000 konut biriminin, yolların ve diğer altyapının sadece %5'i yeniden inşa edildi.

BM ve dış bağışlardan sağlanan diğer fonların çoğu genellikle uzun diplomatik görüşmelerde tutuluyor veya İslamcı grubun 2007'de kontrolü ele geçirmesinden bu yana bölgeyi ablukaya alan İsrail ve Mısır makamları tarafından engelleniyor. Fiili kuşatma sağlık sisteminin çökmesine neden oldu. , Gazze'nin suyunu zehirledi ve küçük bölgenin iki milyon sakinini sürekli elektrik kesintileriyle baş etmek için mücadele ediyor.

Savaşın son raundunun enkazı temizlenmiş olabilir, ancak ağzı açık delikler ve çöplerle dolu kumlu alanlar, kaybedilen hayatların ve evlerin günlük bir hatırlatıcısı olarak kalıyor. Ouf'un yıkılan evinin karşısında asılı bir posterde, 2014'teki son çatışmalarda öldürülen üç çocuğun yüzleri de yoldan geçenlere bakıyor.

Hamas ile İsrail arasındaki gerilim yeniden tırmanıyor. Militan grubun liderleri, İsraillileri hedef alan ve 19 kişinin ölümüne neden olan son terör saldırılarını övdü ve Filistinli İsrail vatandaşlarını ve işgal altındaki Batı Şeria'da yaşayanları daha fazla saldırı düzenlemeye çağırdı. Hamas ayrıca, Kudüs'ün Aksa cami yerleşkesindeki son çatışmalar devam ederse, yeni bir topyekün savaş tehdidinde bulundu.

Buna karşılık İsrailli yetkililerin, Hamas'ın Gazze'deki en üst düzey lideri Yahya Sinwar'a, terörizmi teşvik eden son konuşmalarının İsrail'e askeri olarak yanıt verme özgürlüğü verdiği yönünde bir uyarıda bulundukları bildirildi.

İsrail, Gazze'deki 12.000 Filistinlinin çoğuna iki hafta boyunca dışarıda çalışma izni veren tek sınır kapısını kapattı ve İsrail medyası hükümetin gelecekte sayılarını kısıtlamayı düşündüğünü bildirdi.

Tüm bir neslin aşırı kalabalık, kirli kıyı bölgelerinde kapana kısılmış olarak büyüdüğü bir yerde gelir kaybı, günlük sefalete eklendi: Gazze'de işsizlik yüzde 50'ye varıyor ve İsrail'e gidip gelen işçiler bundan endişe duyuyorlar. artık eve her gün toplu kazanç olarak 1.5 milyon dolar getiremeyecek.

Zaten her şeyini kaybetmiş olan Ouf, başka bir savaş çıkması umurunda olmadığını söylüyor. Bir gün Gazze'den ayrılmayı umuyor - belki yurtdışında okumak için - ama gelecek düşünmek için çok bunaltıcı.

"Hissettiğim her şeyi ifade etmek zor," dedi. “Çok çalışacak, sınav sonuçlarımı kutlayacak, üniversiteye gidecektim… Babamın benimle gurur duymasını istedim. Ama bunun yerine yalnızım.”

Ekleme Tarihi: 17 May 2022 00:20