Yaşam Güncelleme Tarihi: 18 Nis 2022 20:26

Takım elbisenin sonu mu geldi?

Pandemi döneminde Covid-19 salgını erkek giyiminin olmazsa olmazı takım elbise giymeyi bitirdi mi? Takım giyme trendi önceki yıllarda zaten düşüşteydi, evden çalışma hızlandırdı.

Takım elbisenin sonu mu geldi?

Simon Cundey'in ailesi, Büyük Buhran ve iki dünya savaşı boyunca her müşteriden 37 ölçüm alarak yedi nesildir erkek takım elbise terzisi yapıyor. Terzinin tebeşir, makas ve iplikten oluşan cephaneliği, şirketin 1806'da kurulmasından bu yana, hükümetin neredeyse herkesin evden çalışmasını emrettiği Mart 2020'ye kadar hafta içi her gün çalışmaya başladı.

20'li yaşlarının başından beri Londra'da Savile Row'da terzilik yapan aile şirketi Henry Poole & Co'da çalışan Cundey, “Evde yapamayacağınız bir şey varsa, o da takım elbise için insanları ölçmektir” diyor. “Salgın, açık ara işletmenin karşılaştığı en kötü kriz. Büyük Buhran'dan veya şimdiye kadarki savaşlardan çok daha kötü.

Dükkanda kükreyen bir odun ateşinin önünde deri koltuklarda sohbet ederken, "Savaş zamanında müttefik kuvvetler buradaydı, bu yüzden Amerikalılar ve Kanadalılar için üniformalar yaptık ve yine de müşterilerle yüz yüze görüşebiliyorduk" diyor. Kraliyet ailesi ve diğer dünya liderlerinden 48 çerçeveli izinle çevrili.

Karantinadan sonra, Cundey ve kesiciler, alt kesiciler, pantolon, ceket ve yelek üreticilerinden oluşan ekibi, dünya çapında en iyi ısmarlama erkek giyiminin evi olarak bilinen sokak olan 15 Savile Row'da işlerine geri döndüler ve müşteriler geri geliyor kapılardan. Ancak pandemi öncesi kadar çok değil ve 2008 mali krizinden daha az. Bu, “sırada” ve ülke çapındaki diğer terzilerde, Marks & Spencer'dan Reiss'e ana cadde perakendecilerinde ve Bay Porter'dan Asos'a kadar çevrimiçi şirketlerde yukarı ve aşağı tekrarlanan bir hikaye.

Düşen popülerlik beyanları, geçen ay takımları yıllık enflasyon oranını hesaplamak için kullandığı mal sepetinden kaldıran Ulusal İstatistik Ofisi'nden (ONS) daha güvenilir gelmiyor. Hükümetin istatistik kurumu, 1947'den beri her yıl sepette bulunan takım elbiselerin, Birleşik Krallık'ın yaşam maliyetini ölçmek için seçilen 733 temsili mal ve hizmet sepetine girecek kadar sık ​​satın alınmadığını söyledi. ONS sepetinde “resmi ceket veya blazer” ile değiştirildiler.

Tüketici analitiği şirketi WGSN'de kıdemli bir erkek giyim editörü ve "trend tahmincisi" olan Nick Paget, "pek çok erkek, eğer onları sevmişlerse, takım elbiselere olan aşkı kaybetmişlerdir" diyor.

20 yıldan fazla bir süredir erkek giyiminde çalışan Paget, takım elbiselerin pandemiden çok önce azalmaya başladığını ve Cuma günleri ofis formalitesini yavaş yavaş parçaladığını söylüyor. "Ancak 18 ay boyunca evde eşofmanla ve kapüşonlu bir kapüşonluyla aylak aylak aylak aylak dolaşmak işi kesinlikle hızlandırdı" diyor ve insanların takım elbiseye bir zamanlar olduğundan daha az ihtiyaç duyduğunu da sözlerine ekliyor.

"Bir adam işe giderken takım elbise giymek zorunda kaldığında, bu sadece bir tane değildi. Rotasyonda ve temizlikçilerde bir takım elbiseleri olurdu.”

Paget, erkeklerin artık patronlarına işe giderken ne giymek istediklerini söylemekten çekinmediklerini söylüyor. “İşe geri dönme anlaşmasının bir parçası olarak, insanların daha az resmi takım elbise giymelerinin bekleneceğini düşünüyorum” diyor. "Kişisel olarak yakalı gömlek giymekten nefret ediyorum ve yalnız olmadığımı biliyorum."

Pazar araştırma şirketi Kantar Worldpanel'den alınan rakamlar onu destekliyor. Erkek takım elbise harcamalarının 2017'de 460 milyon sterlinden 2020'de 157 milyon sterline düştüğünü, geçen yıl 279 milyon sterline biraz toparlanmadan önce buldu. Paget, takım elbisenin, koşucu, kot pantolon veya kapüşonlu ev kıyafetleriyle değil, "gündelik ceketler" ile değiştirildiğini söylüyor.

Açıklaması istendiğinde, “Gerçekten adında var” diyor. İlk önce esnafın el işleri, boyama veya tesisat işleri için giymesi için tasarlanmış ceketlerdir. 1800'lerin sonlarında, çiftlik işçileri ve emekçiler tarafından giyilen Fransa'da ortaya çıkan ceketler, derin indigo tonları nedeniyle “bleu de travail” veya “işçi mavisi” olarak adlandırılıyordu.

Paget, "Rahat ve pratik olan iş kıyafeti temelleri, özellikle yaratıcı endüstrilerde ofis kıyafetlerine yükseltilmiştir" diyor. "Kumaşlar ve detaylar iyileştirildi, ancak temelde bunlar eski tarz bir tesisatçının giyeceği giysiler."

Takım elbise satan mağaza sayısını 245 büyük lokasyonundan 110'una indiren M&S, iş kıyafeti trendini yarım yıl bazında kâra dönmesine yardımcı olarak değerlendirdi.

M&S'nin erkek giyim müdürü Wes Taylor, takım elbisenin, pazarın %7 düştüğü en az 2019'dan beri düşüşte olduğunu söylüyor. Sonuç olarak, şirket, daha az resmi kıyafetlerle karıştırılıp kombinlenebilmeleri için ayrı olarak satılan takım elbise pantolonları ve ceketler olan “ayrı”lara odaklanmaya geçiyor.

Taylor, "Salgın, daha rahat giyinme eğilimini hızlı bir şekilde etkiledi - özellikle ofis için, birçok kişi için chino ve gömleğin yeni üniforma olduğu yerlerde, " diyor .

Tarihi 1771'e kadar uzanan, Savile Row'un en ünlü terzisi Gieves & Hawkes, yakında tamamen ortadan kalkabilir. Çinli şirket sahibi Trinity Group, terziye alıcı bulamayınca bu yılın başlarında tasfiye sürecine girdi .

Sıradaki çoğu kişi gibi, Gieves & Hawkes ordu subaylarına askeri üniforma satmaya başladı. Royal Geographical Society'nin önceki evi olan No 1 Savile Row'da faaliyet göstermektedir ve açık ara caddedeki en büyük mağazadır. Çin'in mülkiyeti altında, şirket 25 şehirde 58 mağazaya ulaştı ve uzmanların satmanın zor olmasının nedeninin bu olabileceğini söylüyor. Paget, "Her yerde bulunabilme, münhasırlığı bir şekilde azalttı" diyor.

Gieves & Hawkes mücadele eden tek terzi değil. 1946'da Sir Edwin Hardy Amies tarafından kurulan ve İngiliz Olimpiyatçıları için takım elbise konusunda uzmanlaşmış Hardy Amies, 2019'da çöktü. City gömlekçisi Thomas Pink, 2020'de, önceki sahibi lüks holding LVMH'den satın alınmadan önce çöktü ( Moët Hennessy Louis Vuitton) eski JD Sports yöneticisi Nick Preston tarafından.

Kantar'da modadan sorumlu stratejik içgörü direktörü Andy Saxton, ofis takımları pazarının toparlanmasını beklemiyor ancak insanların düğün ve partiler için takım elbiselere para harcamaya her zamankinden daha istekli olduğunu düşünüyor. Koyu renk kot pantolon ile lacivert bir kazak giyerken, "Gündelikleşme epeydir artıyor" diyor. Takım elbise piyasası beş yılda %40 düştü, bunun bir daha o seviyeye geleceğini sanmıyorum. Ancak kutlamalar için giyinmek için çok büyük fırsatlar olduğunu hissediyorum - herkesin düğünlerde çok büyük olacağını hissediyorum."

Saxton, insanların kıyafetlerin onlar için "daha çok çalışmasını" talep ettiğini söylüyor. “Sadece ofis için bir şeyler satın almak için para harcamak istemiyorlar” diyor. “Giysilerinin esnek ve çok amaçlı olmasını istiyorlar: 'Evet, işe giderken giyebilirim ama arkadaşlarımla dışarı çıkarken de giyebilirim.' Artık her şey iş ve yaşam arasındaki sınırları bulanıklaştırmakla ilgili.”

WGSN Instock verilerine göre, Birleşik Krallık'ta Kara Cuma'da takım elbiseler, tüm terziliklerin %54'ü indirimli olarak en çok indirime giren ürünlerdi.

Henry Poole'da Cundey, pandemi öncesi olan hayata döndüğümüzde toplumun, hayatın her kesiminden süzülecek kitlesel bir “akıllanma döneminden” geçmek üzere olduğunu düşünüyor. “Uykudan uyanan büyük canavar gibi” diyor. "İnsanlar işe geri döndüklerinde ve tekrar sosyalleştikçe, neden akıllı olmaları gerektiğini hatırlayacaklar.

“Yakında elbette Ascot ve Wimbledon olacak” diyor. “Ama herkes için her zaman belirli bir dereceye kadar giyinmeniz gereken bir nokta vardır.

“Eşiniz veya partneriniz giyinip bir kapüşonlu ve bir çift eşofmanla dışarı çıktığınızda, kendinize sormalısınız, sizden mutlu olurlar mıydı? Cevap elbette hayır."

Cundey, birçok genç erkeğin takım elbiseyi sevmemesinin sebebinin yanlış beden giymeleri olduğunu düşünüyor. "Pek çok insan takım elbise giymekten nefret ettiğini söylüyor, ancak bunun nedeni muhtemelen okulda üzerinize uygun olmayan bir takım elbise giymeye zorlanmalarıydı," diyor. “Uymasalar, onları giymekten de nefret ederim. 1 numaralı kural, takım elbise hissetmemeniz gerektiğidir. Doğal olmalı, sıkılık ve gevşeklik olmamalı.”

Cunday, yanlış takım elbise giymenin hiç giymemekten daha kötü olduğunu söylüyor. “Facebook'tan [Mark] Zuckerberg'in Kongre'den önce çekildiğini hatırlıyor musunuz?” Cunday diyor. "Takımı üç beden çok küçük olduğu için yaramaz bir okul çocuğu gibi görünüyordu." New York Times buna “Üzgünüm kıyafeti” adını verdi .

Her gün takım elbise giyen Cunday, hemen hemen her ünlü erkeğe ve gardırobuna bir bakış açısına sahiptir. Boris Johnson'ı eleştirmenin çok kolay olduğunu söylüyor ama yine de bir şans veriyor. "Açıkçası Johnson için daha iyi bir görünüm olabilirdi - takım elbiseleri çok büyük. Ama gerçekten, bu zihniyete ve kendinizi nasıl taşıdığınıza bağlı. Bazı insanlar anlıyor, bazıları almıyor.”

Şansölye Rishi Sunak ise her zaman “ince ve şık” göründüğü için övülüyor, ancak “belki de takım elbiseleri biraz küçük”.

Cundey'in oğulları Henry (orijinal Henry Poole'dan bu yana sekizinci nesil olduğu için lakaplı Henry VIII) ve Jamie'nin aile terzilik geleneğini sürdürmeleri bekleniyor, ancak onlar her gün takım elbise giymeseler bile, Cundey sonunda kabul ediyor. .

"Akıllı gündelikler" diyor, "ama beni hayal kırıklığına uğratmıyorlar."

Ekleme Tarihi: 18 Nis 2022 20:26