Yaşam Güncelleme Tarihi: 3 May 2022 12:32

Türkiye’nin ilk ve tek kadın keskin nişancısı (Sniper)

Türkiye’nin ilk ve tek kadın keskin nişancısı (Sniper) Jandarma Astsubay Çavuş Didem Balıkcı, sıradışı meslek hikâyesini anlattı. 

Türkiye’nin ilk ve tek kadın keskin nişancısı (Sniper)

Astsubay Çavuş Didem Balıkcı, izlediği ‘Sniper’ ve ‘Kapıdaki Düşman’ filmlerinden etkilenip, Türkiye’nin ilk ve tek kadın ‘keskin nişancı’sı oldu. Siyah boyayla boyadığı yüzü, giydiği kamuflaj kıyafetleriyle hedefi tam isabet vuran Balıkcı, tim komutanı olarak görev yapıyor.

Türkiye’nin ilk ve tek kadın keskin nişancısı Jandarma Astsubay Çavuş Didem Balıkcı, sıradışı meslek hikâyesini anlattı. 

27 yaşındaki Didem Astsubay, “Kadınlarımız kendilerine güvenip, inansınlar. Başaramayacakları iş yok” dedi. Özel kamuflaj, keskin nişancı tüfeği, göreve hazırlanırken ve görev esnasını yansıtan özel fotoğraflarla film sahnesini andıran karelerle görüntülenen Didem Astsubay, nasıl ‘keskin nişancı’ olduğunun hikâyesini dile getirdi.

Hürriyet’ten Fevzi Kızılkoyun’a konuşan Didem Balıkcı şunları söyledi:

“Sniper (keskin nişancı) ile Kapıdaki Düşman filmlerini izlemiştim. Keskin nişancılar beni derinden etkilemişti, o gün ‘Keskin nişancı olacağım’ diye kendime hedef koydum. 2018 yılında astsubaylık sınavını kazandım, 6 aylık komando eğitimimi başarıyla tamamladıktan sonra komutanlarıma ‘keskin nişancı’ olacağımı söyledim, önce şaşırdılar. Çünkü o güne kadar hiçbir kadın, keskin nişancı olmamış. Keskin nişancı kursuna başladım, zorlu eğitim sürecini tamamladıktan sonra belgemi aldım. Kadın olarak bir ilki başardığım, Silahlı Kuvvetler’de ilk ve tek kadın keskin nişancı olduğum için gurur duydum. Türk kadınının başarısı olarak gördüm, benden sonra geleceklere yol açtım, rol model oldum.”

GÖRÜNMEDEN GÖRMEK...

Mesleğinin fiziki kondisyon, disiplin, sürekli kendini geliştirme beceresi isteyen bir iş olduğunu söyleyen Balıkcı, “Kritik görevler alıyoruz, stres altında doğru karar verebilme, sinirlerine hâkim olma, görünmeden görmek için örtü ve gizlenme konusunda yetenek, nefes kontrolü, refleks ve önsezilerin en üst seviyede olması lazım. Bunun için çok yönlü eğitimler aldık. Yapılan operasyonlarda ‘keskin nişancı’ kritik görevler üstleniyor, yapmış olduğu atışla, imha ettiği hedefle operasyonun seyrini değiştiriyor. Her şeyin milim milim hesaplandığı, en doğru an ve en doğru atış için sabır gerektiren görevler alıyoruz. Hata payının olmadığı bir meslek” dedi.

KADINLAR DAHA BAŞARILI

Kadınların, birçok meslek dalında erkeklerden daha başarılı olduğunu söyleyen Balıkcı, şöyle konuştu:

“Askerlik mesleği de bunlardan biri. Bu mesleği sadece erkeklerin yapabileceğinin düşünülmesine karşıyım. Kadınlar da en az erkekler kadar başarılı olur. Kadınlarımız kendilerine güvensinler. Kendilerine güvenip, hedef koysunlar. İnanmak başarmanın yarısıdır. Her işte başarılı olurlar, yeter ki kendilerine güvenip, inansınlar. Anatomik yapıları; kas yapısı, kalp atış hızı gibi nedenlerle kadınların keskin nişancılıkta erkeklere göre daha başarılı oldukları biliniyor. Askerlik mesleğini seçen kadınlarımıza ‘keskin nişancı’ olmalarını tavsiye ediyorum. Eskiden kadın keskin nişancı yoktu, şimdi önlerinde bir örnek de var. Kadınlarımız, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Dünyada hiçbir millet kadını, ben Anadolu kadınından daha fazla çalıştım, milletimi kurtuluşa ve zafere götürmekte Anadolu kadını kadar hizmet gösterdim diyemez’ sözünü kendilerine referans alsınlar.

BİREYSEL SİLAHLANMAYA KARŞIYIM

Mesleğimiz nedeniyle silahlarla iç içeyiz. Biz görevimiz gereği silah kullanmak zorundayız, sivillerin silahlanmasına gerek yok, bireysel silahlanmaya karşıyım. Biz varız, silahlı kuvvetler, kolluk kuvvetleri var. Herkesin canını, malını koruruz.”

ÖNCE ŞAŞIRIYORLAR SONRA MERAK EDİYORLAR

Askerlik mesleğine başlamamda ailemin büyük desteği var. Her zaman yanımda durdular, beni motive ettiler. Çevremdeki arkadaşlar, özellikle kadınlar ‘keskin nişancı’ olduğumu duyunca önce şaşırıyorlar, ‘Ciddi misin?’ gibi sorular yöneltiyorlar. İlk duydukları andaki şaşkınlıklarını attıktan sonra ise soru yağmuruna tutuyorlar. Kullandığımız silahtan, gizlenmek için yaptığımız kamuflajdan, hedefe yaptığımız atış, filmlerde gördükleri keskin nişancı sahnelerinden sorular soruyorlar. Kadın keskin nişancı onlar için sıra dışı geliyor hem şaşırıyorlar hem de merak ediyorlar.

ERKEK MESLEKTAŞLARINA EĞİTİM VERİYOR

Keskin nişancı olmak istediğimde ‘Kadından keskin nişancı mı olur?’ sorularıyla muhatap oldum. Şimdi ise tim komutanı olarak erkek meslektaşlarıma ‘keskin nişancı’ eğitimi veriyorum. Yanlış ve doğruları gösteriyorum. Bir atıcı bir de gözcü olacak şekilde çalışıyoruz. Vatan savunmasında, kritik operasyonlarda bize ihtiyaç duyulduğunda hazır olmak için sürekli eğitimler yapıyoruz.”

Ekleme Tarihi: 3 May 2022 12:32