Yerel Güncelleme Tarihi: 14 Şub 2018 01:39

Adana’da toplu taşımada şehit annesine 2,5 lira terbiyesizliği

Adana'da şehit asker annesine hakaret ettiği öne sürülen özel halk otobüsü şoförü hakkında, TCK 301 ve 'halkı kin ve düşmanlığı tahrik' suçlamalarıyla soruşturma açıldı.

Adana’da toplu taşımada şehit annesine 2,5 lira terbiyesizliği

 İfadesi alınan şoför, tutuklandı. Bingöl'de 1993 yılında gerçekleşen saldırıda yaşamını yitiren er Mehmet Tura'nın annesi Zübeyde Tura, ücretsiz ulaşım kartı olduğunu belirterek, "2.5 lira için beni azarladılar" dedi.

Adana’da ücretsiz ulaşım kartı olmasına rağmen özel halk otobüsü şoförü tarafından para istenip, tepki gösterilen asker annesinin, Bingöl- Elazığ Karayolu’nda 24 Mayıs 1993 tarihinde yaşamını yitiren 33 askerden biri olan Mehmet Tura’nın annesi Zübeyde Tura olduğu belirlendi. Zübeyde Tura (60), “2.5 lira için beni azarladılar, bana sahip çıkan herkese teşekkür ediyorum” dedi. Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü ise Tura’yı makamında ağırlayarak, halk adına özür diledi.

Gözaltıyla sonuçlanan tartışmanın, 4 Şubat’te özel halk otobüsünde yaşandığı ortaya çıktı. Torunuyla birlikte Yüreğir ilçesi Kozan Bulvarı üzerinde otobüse binen Zübeyde Tura, kendisine verilen ücretsiz ulaşım kartını kullandı. Ancak otobüs şoförü Eren G., Tura’dan yolcu ücreti olan 2.5 lirayı istedi. Anne Tura ve otobüs şoförünün konuşma anları, aracın güvenlik kamerası tarafından da kaydedildi. Görüntülerin medyada yer alması üzerine Adana Valiliği harekete geçti. Otobüs şoförü Eren G., hakkında adli işlem yapılmak üzere gözaltına alınarak Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü. Ayrıca, Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü ekipleri, Eren G.’nin kullanmış olduğu halk otobüsünde yaptığı incelemede eksikler tespit ettiği ve buna istinaden idari para cezası uyguladığı, Adana Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığı tarafından da kılık kıyafet eksikliği ve yolcuya kötü davranmaktan idari işlem yapıldığı bildirildi.

TURA: SÜREKLİ OLUYOR

Olayın ardından yetkililer, Şehit Aileleri Derneklerinin de katkısıyla kısa sürede şoförün tepki gösterdiği kişinin Zübeyde Tura olduğunu tespit etti. Tura’nın, Bingöl- Elazığ karayolunda 24 Mayıs 1993 tarihinde yaşamını yitiren 33 askerden olan Mehmet Tura’nın annesi olduğu belirlendi.Emniyet Müdürlüğü’ne getirilen Tura, başından geçen olayı tekrar anlatarak, “Şehit annesine 2.5 lira için bunu yaptılar. Sürekli bu olayla karşılıyorum, hep azarlanıyoruz. Olaydan sonra tansiyonum çıktı, fenalaştım. Bana sahip çıkan tüm herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Öte yandan Adana Valisi Mahmut Demirtaş ise daha önce bir toplantıda halk otobüsü hakkında benzer şekilde gelen şikayetlerle ilgili yaptığı açıklamada, şehit ve gazi yakınları için çıkartılan ücretsiz kartlar için Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’nün Adana Büyükşehir Belediyesi üzerinden otobüsçülere her ay düzenli olarak ödeme yapıldığını bildirip, “Aslında ücretsiz olarak bilinen bu kartların kullanımı karşılığında ödeme yapılıyor. Para istenmesini ve saygısızlık kabul edilemez” demişti.

Adana Büyükşehir Belediyesi Başkanı MHP’li Hüseyin Sözlü, Zübeyde Tura’nın elini öpüp, halk adına özür diledi.

SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Adana Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’nün de söz konusu halk otobüsüne 2017 yılında şehit ve gaziler ile yakınlarının kullanımı için 3 bin 750 lira ödeme yaptığı ortaya çıktı.

Öte yandan gözaltına alınan şoför Eren Güngör hakkında, “Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti devletini, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni, Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ve devletin yayın organlarını alenen aşağılama” suçunu düzenleyen Türk Ceza Kanunu’nun 301’inci maddesi ile “Halkı kin ve düşmanlığa tahrik” suçlarından soruşturma başlatıldı. Ayrıca Adana Cumhuriyet Başsavcılığınca Adana Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığı’na yazı yazılarak olayın gerçekleştiği özel halk otobüsünün çalışma izin belgesi ile şoför Eren Güngör’ün “şoför uygunluk belgesi”nin iptal edilmesi istendi.

Adliyeye sevk edilen otobüs Eren Güngör, savcılıktaki ifadesinin ardından tutuklanma talebiyle Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edildi. Savcının talebini kabul eden hakimlik, Güngör’ün tutuklanmasına karar verdi.

Ekleme Tarihi: 14 Şub 2018 01:39